Golf alapjai


Oktatói tevékenység


Versenyzői eredmények


Golf felszerelés


Egyéb érdekességek
Honlapja nem termel bevételt?


Hahn Consulting


Ne mondja, hogy még nincs is honlapja...
Egy tanítványom blogja a golf tanulásról:


golftanulo.blog.hu
Webpartnerem blogja testünk formálásáról:


testformazas.blog.hu  Mit kell tudni a golfról?   Putting DVD   Hahn Golf Academia & Club   Chipping DVD  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Mit kell tudni a golfról? DVD-k Hírlevél Blog Gy.I.K. Shop Kapcsolat Jogging Stretching

Alapok Pálya Ütések Felszerelés Etikett Gy.I.K.


A golf főbb ütésfajtái


Az ütők bemutatását lásd a Felszerelés menüpontban!Drive (Tee shot), driving

Az elütőhelyről (teeing ground) egy tee-ről, általában a "driver" nevű 1-es faütővel (wood) ütött hosszú kezdőütés. Célja, hogy a lehető legközelebb kerüljünk a greenhez, rövidebb (par 3-as) pályákon pedig egy ütéssel a greenre kerüljünk. Tapasztaltabb játékosok 200 méternél hosszabb ütésekre is képesek. Magyarországon kiemelkedőnek számít Hahn Roland 298 méteres ütése, amit a 2008. évi Golf Sztár Gálán mutatott be.

Approach shot

Közelítő ütés. A greent célzó rövidebb ütés, amelyet általában vas (iron) vagy hibrid (hybrid) ütőkkel végeznek. A megfelelő ütő kiválasztása függ a green széléig hátralévő távolságtól, amit pályáktól függő módon (karókkal, fákkal kövekkel, stb.) jeleznek (100, 150, 200 m). Ha a green túl közel van, akkor ívelt "pitch" ütést használunk, általában "wedge" ütővel.

Pitch shot, pitching

Olyan ütés, amellyel a labda magasan repül a green felé. Általában "wedge" típusú, nagy dőlésszögű ütővel (pitching wedge, gap wedge, lob wedge, sand wedge) ütjük, és a cél az, hogy a labda greenre való leesése után már ne sokat guruljon tovább. Az ilyen magasról leeső labdák ugyanakkor nyomot (pitch-mark) hagynak az érzékeny green felszínén, amit pitch-villával ki kell javítanunk!

Lob shot

Átemelés, felütés, 'löbbölés'. A labda magasan, de röviden repül. Wedge ütővel ütjük, és akkor alkalmazzuk, amikor a labdának akadályon kell átjutnia, és kis területű a green, tehát nem szabad róla legurulnia.

Explode shot

Nagy erejű, nagy mennyiségű homokot kiszóró bunkerütés. Úgy is hívják: blast. A homok akadályba került labdát általában sand wedge-el ütik meg, ha a bunker a green közelében van. Az ütéskor alapvetően a labda alatt lévő homok kiütésére kell koncentrálni, amelyen a labda fog "utazni" a lyuk felé. Fairway bunker esetében tiszta labdatalálatra törekszünk, mivel a labdának távolabra kell eljutnia. Ez esetben a távolságnak megfelelő bármilyen ütőt használhatunk.

Chip shot, chipping

Chip ütés. Rövid, repülő-guruló ütés a green közeléből (fair-way, fore-green, fringe). A cél az, hogy a labda átugorva a green körüli - kicsit magasabbra nőtt - füves részt, a greenen guruljon tovább a lyuk irányába.

Putt, putting

Puttolás. A labda gurítása a greenen. A cél a labdának a lyukba történő begurítása, figyelembe véve a green domborzati és talaj adottságait. Ha a gurítás a greenről indul, akkor előtte a zászlórudat ki kell venni, vagy vetetni a lyukból.
Rövid tanfolyam a golf iránt érdeklődőknek


Mit kell tudni a golfról?


Szakértővé válni?

Ingyen? >>>Dátum:


Támogatóim:


Pólus Palace


Global Life BrokerPartnereim:Hahn Consulting


Golfozom.huIQGOLF EUROPEGolfkönyv (nem csak) nőknek


Biztositárs Magazin


IngatlanRevo

IngatlanREVO Kft.

Az újgenerációs ingatlanpartner

1026 Budapest,

Szilágyi Erzsébet fasor 65.


Dr. Rausch Anikó ügyvéd
SILIHOST DOMAIN-TÁRHELYBÜKI VILLAPARK
Pordi Könyvelőiroda


testformázás


Fővárosi Kórusokért Alapítvány


Koliad Könyvelőiroda


Dr. Kozma Zsolt ügyvéd