Golf alapjai


Oktatói tevékenység


Versenyzői eredmények


Golf felszerelés


Egyéb érdekességek
Honlapja nem termel bevételt?


Hahn Consulting


Ne mondja, hogy még nincs is honlapja...
Egy tanítványom blogja a golf tanulásról:


golftanulo.blog.hu
Webpartnerem blogja testünk formálásáról:


testformazas.blog.hu  Mit kell tudni a golfról?   Putting DVD   Hahn Golf Academia & Club   Chipping DVD  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Mit kell tudni a golfról? DVD-k Hírlevél Blog Gy.I.K. Shop Kapcsolat Jogging Stretching

Profil Árak Tanács Szabályok JGA


Oktatói tanácsok: tippek, trükkök


Tartalom:

Leggyakoribb chip hiba: csuklózás, kanalazás

Összetett putt gyakorlat: Labdák spirálban

A szél hatása a játékra

Leggyakoribb hiba puttolásnál: Váll elfordul

Swing elemzés videóval

Bemelegítés golfozás előtt

Hol edzhetünk télen?

Rövid putt nem putt!

Emeld fel az állad!

A markolat jelentősége

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEKRövid tanfolyam a golf iránt érdeklődőknek


Mit kell tudni a golfról?


Szakértővé válni?

Ingyen? >>>2009.04.19. vasárnap

Leggyakoribb chip hiba: csuklózás, kanalazás

Az egyik leggyakoribb hiba a chippelés közben, hogy a játékos csuklója a lendítés végpontján megtörik. A videóban bemutatom neked, hogy hogyan lehet ezt egy pálca segítségével kijavítani, hogyan tudod a megfelelő csuklótartást elsajátítani, illetőleg gyakorloni.


Chipping DVD-men ezen kívül még számos más hibát is bemutatok, valamint bemutatom természetesen kijavításuk módját is.

Tudj meg többet a chippelésről!

(Szerző: Hahn Árpád)

Vissza az oldal tetejére...


2009.03.23.hétfő

Összetett putt gyakorlat: Labdák spirálban

Az a játékos aki egy megadott pozícióból sok labdát üt a lyukra, tulajdonképpen egy önbizalom növelő gyakorlatot végez, mert a green dőlésének megismerése után már nagy számban tudja beütni a labdákat. Természetesen az ilyen gyakorlatnak a legfontosabbak között kell lenniük, hogy legyen önbizalmunk a pályán! A továbbfejlődés érdekében azonban nézzünk most egy nehezebb gyakorlatot, ahol a green dőlése minden gurításnál megváltozik, és a távolság is mindig növekszik. Ezzel a gyakorlattal fejlesztjük azt az érzéket, hogy elsőre gurítsunk pontosan, ahogy a játék közben is történik. Jó gyakorlást!(Szerző: Hahn Árpád)

Vissza az oldal tetejére...


2009.03.10.kedd

A szél hatása a játékra

A hazai golfpályák legtöbbjén különös figyelmet kell fordítani a játékstratégia kialakítása során a szél hatására, ugyanis egyrészt a pályák viszonylag újak, így a fák - amik a szelet felfognák - még nem fejlődtek ki teljesen. Másrészt a legtöbb pálya eleve nyílt terepen létesült, ahol csaknem mindig erős szél fúj. A fasorokkal rendelkező pályákon is oda kell figyelni azokra a részekre, ahol rések vannak a fák között, esetleg a labda a fák szintje fölé emelkedik, mert ezeken a helyeken a szél könnyen eltérítheti eredeti irányától. Milyen hatásokkal számoljunk a játék során?


golfpálya felsőgöd

A gödi pálya például - a szél hatása szempontjából - alapvetően két részre bontható. Északkelet-délnyugati tájolásúak az 1, 2, 4, 5, 6, 7 és 17-es szakaszok, a többi pedig alapvetően északnyugat-délkeleti irányú. Ez utóbbi felel meg az uralkodó széliránynak, tehát a szakaszok többségén vagy hátszéllel, vagy szembeszéllel kell számolnunk.


A szélirányos pályákon főként az ütőválasztás a kritikus tényező. Nem ritka az a helyzet, hogy egy adott távolságot szembeszélben (8, 11, 13, 15, 16-os szakaszok) eggyel vagy kettővel hosszabb ütővel tudunk csak teljesíteni. Például 140 méteres távolságon 7-es vas helyett 5-öst kell választanunk. Hátszeles pályákon (9, 10, 12, 14-es szakaszok) általában elég eggyel rövidebb ütőt választani, mivel a szél csak részben segít, mert nem csak előrefelé viszi a labdát, de a lenyomó hatása is érvényesül.


Az oldalszeles pályákon a slice-oló játékosok nagy problémákkal kerülhetnek szembe, mivel az oldalra pörgő labda röptét a szél nagymértékben befolyásolhatja. Ha szél balról jobbra fúj (5, 7 és 17-es szakaszok), akkor a jobbra ívelődő labda méginkább eltérül az eredeti iránytól. Jobbról balra fújó szél esetén - jobbkezes játékos esetén - a slice íve viszont kiegyenesedhet, ami akkor jelenthet problémát, ha a játékos a hibás ütésének irányát balra célzással kívánta ellensúlyozni, mert ekkor labdája könnyen elhagyhatja a pályát a bal oldali kerítésnél az 1, 2 és 4-es szakaszokon.


Mindezek ellenére arra buzdítok mindenkit, hogy szeles időben ne meneküljön a klubházba, hanem menjen a pályára gyakorolni.

(Szerző: Hahn Árpád)

SZÓLJ HOZZÁ A BLOGOMBAN!

Vissza az oldal tetejére...


2009.02.20.péntek

Leggyakoribb hiba puttolásnál: Váll elfordul

Az egyik leggyakoribb puttolási hibával már a Gyakran Ismételt Kérdések rovatban is foglalkoztunk. Itt most bemutatok egy videót, amely illusztrálja a problémát.(Szerző: Hahn Árpád)

Vissza az oldal tetejére...


2009.02.16.hétfő

Swing elemzése videóval

Érdemes időnként golf swingünket videóra venni, és képzett golfoktató segítségével kielemezni. Az alábbiakban két videót mutatok be neked, amelyeket szombaton vettünk fel a Gödi Németh László Általános Iskola tornatermében, ahol a téli golf edzéseket irányítom.
Ezen a swingen látszik például, hogy a backswing íve még megfelelő, a downswing során ugyanakkor a jobb kéz és az ütőnyél közelebb is haladhatott volna a jobb combhoz.


A golf swing gyakorlása során a labda megütése előtt mindig érdemes próbalendítéseket végezni, illetőleg a leendő swing ívét kipróbálni. Törekedni kell ugyanakkor arra, hogy a labda elütésekor is tartsuk meg ugyanazt az "érzést", mint a próba lendítéskor, és ne akarjuk másképp, például erősebben vagy más íven megütni a labdát.
Akkor se keseredjünk el, ha a jó próbalendítés után rosszul ütjük meg a labdát, kezdőknél ez gyakori jelenség. Idő kell hozzá, amíg függetleníteni tudjuk magunkat a labda látványától, és már nem a labdára, hanem csak a lendítésre koncentrálunk.


(Szerző: Hahn Árpád)

Vissza az oldal tetejére...


2008.12.07.vasárnap

Bemelegítés golfozás előtt

A golfjáték, vagy akár a swing edzés előtt ajánlatos bemelegítő gyakorlatokat végezni. Ez különösen hideg, téli időben elengedhetetlen, de nyáron sem ajánlom a mellőzését. Kellemetlen sérüléseket előzhetünk meg vele, ráadásul lendítéseink minősége, pontossága már az edzés vagy a játék elején is sokkal jobb lesz, mint ha sietségből, vagy lustaságból elsiklunk a bemelegítés fölött.
(Szerző: Hahn Árpád)

Vissza az oldal tetejére...


2008.11.20.csütörtök

Hol edzhetünk télen?

A golfszezon vége felé sokan tanácstalanná válnak, és nem tudják elképzelni, hol fognak edzeni a hosszú őszi és téli estéken. Ennek megoldásához szeretnék néhány ötlettel hozzájárulni.
Gyakorlás teremben

Teremben - például iskolák tornatermében - is gyakorolhatunk, ehhez csak hálóra, elütő filcekre és bizonyos szervezésre van szükség. A Hahn Golfakadémia kedden és pénteken biztosít lehetőséget a kiválasztott junior korú tehetségeknek a gyakorlásra a gödi Németh László Általános Iskola tornatermében.
Gyakorlás golf szimulátorral

A golf szimulátor kiváló lehetőséget teremt a távoli ütések gyakorlására. Nem csak a labda feltételezett útját mutatja a képernyőn, hanem az ütés számos paraméteréről is információkat nyújt. A Pólus Palace Golf Club szimulátora várja a klubtagokat és a szállóvendégeket.


Gyakorlás szobai puttoló szőnyeggel

A Putting Mat akár a lakásunkban, akár az irodánkban jó lehetőséget teremthet a gurítás gyakorlásához. Kapható a shopban.(Szerző: Hahn Árpád)


Vissza az oldal tetejére...2008.10.19.vasárnap

Rövid putt nem putt!


Biztosan jártál már te is úgy, hogy a greenen egy ígéretes helyzetben túl rövidre sikerült a gurításod, ezért egyel több ütésből teljesítetted a pályát, mint egy kis szerencsével megtehetted volna.


Biztos, hogy a szerencse pártolt el tőled? Vagy inkább a bátorság, (sőt: a vakmerőség) hiányzott belőled? Mekkora kockázatot vállaltál volna, ha nagyobbat ütsz?


Nézzük a dolgok reális esélyeit! Ha kicsit hosszabbra célzod gurításodat, akkor a labda lehet, hogy véletlenül elkerüli a lyukat, és megint csak nem lett volna szerencséd. Ebben az esetben is eggyel több ütés kellett volna a befejezéshez. Van ugyanakkor egy nagyon nagy különbség! Utóbbi esetben lett volna bizonyos esélyed, hogy a labda a lyukba talál, míg a rövid gurításnál ennek az esélye nulla! Ezt statisztikai adatok is alátámasztják: ráérő tudósok 100 évre visszamenőleg megállapították, hogy azon gurítások közül, amelyek hossza nem érte el legalább az elütés helye és a lyuk közötti távolságot, egyetlen egy sem került a lyukba. Az ennél hosszabb gurítások közül ugyanakkor számos betalált!


Jegyezd hát meg: a rövid putt nem putt! Emlékezz az egyszeri szegény ember esetére, aki minden héten imádkozott saját istenéhez, hogy segítse hozzá a lottó főnyereményhez, míg egyszer az Úr ezt elúnva dörgedelmesen leszólt a mennyből: "Hé, szegény ember, nekem is adhatnál valami esélyt, legalább lottót vegyél!"

(Szerző: Hahn Árpád)

Vissza az oldal tetejére...


2008.10.15.szerda

Emeld fel az állad!

A labda becélzása után - hogy biztos lehessen abban, hogy készen áll az elütésre - a golfozók többsége végigfuttat magában egy ellenőrző listát, valahogy így: lábak, térdek, csípő, vállak, gerinc, áll. Ezek részleteiről a későbbiekben még olvashatsz e rovatban. Most - az érdekeség kedvéért - kezdjük az állal! Nem akarom azt mondani, hogy az áll helyzete a legfontosabb dolog az összes közül, de az biztos, hogy nagy a jelentősége. Az áll helyzete nagymértékben befolyásolja ugyanis, hogy mi történik a vállakkal a hátralendítés során. Lássuk, hogyan!


Áll túl mélyen van!

Ha az állad a célzáskor a mellkasodra fekszik, akkor a vállaid hajlamosak lesznek felrándulni hátralendítéskor. Így ahelyett, hogy a jobb vállad kifordulna az útból, hogy helyet adjon a karjaidnak a felfelé lendüléshez, akadályozni fogja azokat abban, hogy a backswing elérje a tetőpontját. Beláthatod, hogy így nem tudod elérni a megfelelő ütéstávolságot.


Ha a jövőben is a mellkasodon hagyod az álladat, bizonyos eredményeket elérhetsz a rövidebb ütőkkel, de a hosszabbakkal nehezebben fogsz ütni.Áll túl magasan van!

Amennyiben hajlamos vagy a labdát magasan vagy vékonyan megütni, akkor valószínűleg túlságosan felemeled az állad.


Használd az öklöd mércének!

Ugye most már szeretnéd tudni, mennyire kell felemelned az álladat? Adok egy tanácsot, ami nem a válaszok válasza, de jó kiinduló pont lehet:

Annyira emeld meg az álladat, hogy az öklöd éppen beférjen alá, amikor a torkodhoz helyezed.


Helyes álltartás!

Amikor elkezded a gyakorlást ezzel az új pozícióval, először azt az ütőt használd, amit szeretsz. Így megállapíthatod, hogy a korrekció segített neked, vagy nem. Ha az ütéseid többségét fent találod el, akkor túlságosan felemelted az állad. Az első néhány ütésnél lehet, hogy csak fél ökölnyi emeléssel kell kezdeni, hogy könnyebben megszokd a dolgot.


Jegyezd meg, hogy ilyenkor a gerinced kiegyenesítéséről van szó. Az is lehet, hogy kissé meg kell döntened a csípődet, hogy ellensúlyozd a gerinced helyzetét.

(Szerző: Hahn Árpád)

Vissza az oldal tetejére...


2008.10.11.szombat

A markolat jelentősége


A legtöbb golfütő vagy "női" vagy "férfi" markolattal rendelkezik. Ha kicsi a kezed, akkor használj női markolatot, attól függetlenül, hogy férfi ütőt használsz. Ha nagyok a kezeid, akkor a férfi markolat fog jobban megfelelni. Van még néhány további lehetőség is: ha a kezeid egészen kicsik, akkor rakhatsz "junior" markolatot is az ütőidre, vagy ha különösen nagyok, vagy éppen arthritis-ed (izületi gyulladás: köszvény, csúz, reuma) van, akkor használhatsz "extra large" markolatot is.


A markolat mérete a labda röptét is befolyásolja! A nagyméretű markolatok hajlamossá tesznek "fade" (lassan jobbra ívelődő) ütésekre, míg a kisebb méretű markolatok a "draw" (enyhén balra ívelődő) ütésekre hajlamosítanak.

(Szerző: Hahn Árpád)

Vissza az oldal tetejére...További oktatói tanácsokra lenne szükséged?

E-mailben válaszolok kérdéseidre!


DE HA MÉG NEM TETTED MEG,

- a spam forgalom csökkentése érdekében -

ITT REGISZTRÁLD MAGAD!
Hasznos golf tanácsok!


Iratkozz fel!


TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ...
Rövid tanfolyam a golf iránt érdeklődőknek


Mit kell tudni a golfról?


Szakértővé válni?

Ingyen? >>>
Dátum:


Támogatóim:


Pólus Palace


Global Life BrokerPartnereim:Hahn Consulting


Golfozom.huIQGOLF EUROPEGolfkönyv (nem csak) nőknek


Biztositárs Magazin


IngatlanRevo

IngatlanREVO Kft.

Az újgenerációs ingatlanpartner

1026 Budapest,

Szilágyi Erzsébet fasor 65.


Dr. Rausch Anikó ügyvéd
SILIHOST DOMAIN-TÁRHELYBÜKI VILLAPARK
Pordi Könyvelőiroda


testformázás


Fővárosi Kórusokért Alapítvány


Koliad Könyvelőiroda


Dr. Kozma Zsolt ügyvéd