Golf alapjai


Oktatói tevékenység


Versenyzői eredmények


Golf felszerelés


Egyéb érdekességek




Honlapja nem termel bevételt?


Hahn Consulting


Ne mondja, hogy még nincs is honlapja...




Egy tanítványom blogja a golf tanulásról:


golftanulo.blog.hu




Webpartnerem blogja testünk formálásáról:


testformazas.blog.hu



  Mit kell tudni a golfról?   Putting DVD   Hahn Golf Academia & Club   Chipping DVD  
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Mit kell tudni a golfról? DVD-k Hírlevél Blog Gy.I.K. Shop Kapcsolat Jogging Stretching

Alapok Pálya Ütések Felszerelés Etikett Gy.I.K.


Felszerelés




Ütők

A érvényben levő golfszabályok szerint egy játékos legfeljebb 14 ütőt vihet magával a golfpályára. Az ütők ötféle osztályba sorolhatók be hosszuk, az ütőfej dőlésszöge (loft), ill. az anyaguk alapján.



Fa (wood)

A labda elütéséhez és a további (140 méteren belüli) távoli ütésekhez használható a lyukhoz vezető útvonalon (a fairway-en). Az ütő feje, ill. a későbbiekben a fejben található berakás trópusi keményfából (datolyaszilvából) készült. A technikai fejlődés eredményeként a fejeket a későbbiekben könnyű és rugalmas fémötvözetekből (főként titánból és alumíniumból), ill. kevlárból vagy üvegszálas műanyagból kezdték készíteni. A szabványos ütőkészlet három woodból (1-es, 3-as, 5-ös vagy 7-es) áll, amelyeket loftjuk (kb. 8°-21°) és hosszuk (kb. 40-45 col) különböztet meg. Az 1-est néha drivernek is nevezik.



Vas (iron)

A rövidebb ütésekhez (70-180 m) a vasak használhatók, amelyek segítségével a labda pontosabban irányítható a nehezebb ütéseknél (a félmagas fűben, az ún. semirough-n belül). A szabványos ütőkészlet általában 3-astól 9-esig számozott vasakat tartalmaz, amelyek mellett ritkább esetekben előfordulhatnak 1-es vagy 2-es vasak is. A loft 20° és 45° között változhat, az ütőhossz pedig 35-39 col lehet. A hosszabb vasak (1-4) helyett alternatív megoldásként használhatók a hibrid vagy rescue ütők is.



Hibrid vagy rescue ütők

Ezekben az ütőkben a vas és a fa ütők tulajdonságai keverednek és leginkább a hosszabb vasak (férfiaknál: 1, 2, 3, 4, 5 / nőknél: 2, 3, 4, 5, 6) helyettesítésére szolgálnak, Az ütőhossz, a loft és a dőlésszög hasonló a fentebb megemlített vasakéhoz, az ütőfej domború és gyakran a fa ütőkére emlékeztet. Ezt az ütőfajtát gyakran arra használják, hogy a labdát a semi-rough-n belülről visszaüssék a fairway-re. A hibrid vagy rescue ütő kompromisszumot kínál a fák ütőtávolsága és a vasak pontossága között.



Wedge ütő

Rövid távolságú (100 méteren belüli) ütésekre használható, ill. nehezebb helyeken (bunkerek, torlaszok, magas fű). A szabványos ütőkészlet tartalmaz egy pitching és egy sand wedge-et (a homokbunkerekhez), valamint egy gap vagy lob wedge-et. A loft 50° és 60° között, az ütőhossz 34 és 36 col között változhat.



Putter

A labda greenen történő lyukba ütéséhez használható, hosszú, lapos fejjel rendelkező ütő. A putterrel való ütést puttolásnak nevezik. Ezzel az ütővel a labdát nem ívben repítik a lyuk felé, ahogyan a többi fajtával, hanem gurítva próbálják belökni.


Egyéb eszközök

A pályán történő közlekedéshez néhányan speciális golfautókat használnak. Az ütőket és egyéb tartozékokat pedig a golf táskákban szállítják. A golfozók általában különleges cipőt viselnek, amely talpán csúszásgátlóként cserélhető tüskék (vagy műanyag karmok) találhatók. Szinte mindenki hord kesztyűt, amely amellett hogy jobb fogást biztosít, a kéz felhólyagosodását hivatott megakadályozni. A labdatartók (tee-k), amelyek leginkább szögekre hasonlítanak, fából vagy műanyagból készülnek. Használatuk az elütőhelyeken engedélyezett, ahol a labdát könnyítésként a földbe szúrt labdatartóról ütik el. Amikor a labda a greenen van, fel lehet venni tisztítás céljából ill., abban az esetben, ha egy másik játékos putt-vonalában található. Ekkor a labda helyét egy markerrel, egy lapos műanyagból készült koronggal vagy érmével meg kell jelölni. A pitch-villa a greenen, a labda becsapódása következtében keletkezett mélyedés kijavítására szolgál. Az elért pontszámot a score-kártyára szokták felírni.


Ruházat

A legmegfelelőbb a sportosan elegáns viselet. Ez férfiaknál galléros inget vagy ingpólót és szövetnadrágot (rövidnadrágnál térd alá érőt) jelent. Nőknél a mélyen dekoltált felsőrész kerülendő, ezen kívül nemigen van megkötés. Nem számít megengedett viseletnek a farmer, a melegítő, és férfiaknál az ujjatlan felsőrész.




Rövid tanfolyam a golf iránt érdeklődőknek


Mit kell tudni a golfról?


Szakértővé válni?

Ingyen? >>>



Dátum:


Támogatóim:


Pólus Palace


Global Life Broker



Partnereim:



Hahn Consulting


Golfozom.hu



IQGOLF EUROPE



Golfkönyv (nem csak) nőknek


Biztositárs Magazin


IngatlanRevo

IngatlanREVO Kft.

Az újgenerációs ingatlanpartner

1026 Budapest,

Szilágyi Erzsébet fasor 65.


Dr. Rausch Anikó ügyvéd




SILIHOST DOMAIN-TÁRHELY



BÜKI VILLAPARK




Pordi Könyvelőiroda


testformázás


Fővárosi Kórusokért Alapítvány


Koliad Könyvelőiroda


Dr. Kozma Zsolt ügyvéd