Rigips - Els a szrazptsben       GDF-SUEZ

 

 

F


Fél (Side)

A "fél" egy játékos, illetve két vagy több játékos, akik játékostársak.

Felszerelés (Equipment)

"Felszerelés" bármi, amit a versenyző használ, visel vagy visz, vagy bármi, amit számára visz játékostársa, vagy bármelyikük caddie-je, kivéve bármelyik labdát, amelyet a játékban lévő szakaszon megjátszott, továbbá bármilyen apró tárgyat, mint például egy érme vagy tee, amikor arra használja, hogy megjelölje a labda helyzetét, vagy annak a területnek a kiterjedését, amelyen belül a labdát ejteni lehet. A felszereléshez tartozik a golfkocsi, akár motoros, akár nem. 1. megjegyzés: A játékban lévő szakaszon megjátszott labda felszereléssé válik, ha felemelik, és nem kerül vissza a játékba. 2. megjegyzés: Ha egy golfkocsit kettő vagy több játékos közösen használ, a kocsi és minden, ami benne van, a kocsit megosztó játékosok egyikének a felszerelésének számít. Ha a golfkocsit a kocsin osztozó egyik játékos elmozdítja (vagy az egyik játékos partnere teszi ezt), akkor a kocsi és minden, ami benne van, az azt mozgató játékos felszerelésének minősül. Egyébként a kocsi, és minden, ami benne van, a kocsin osztozó azon játékos felszerelésének számít, akinek (vagy aki játékostársának) a labdája soron következik.

Felújítás alatti terület (Ground Under Repair)

"Felújítás alatti terület" a pálya bármelyik része, amelyet a Bizottság így jelöl meg, vagy jogosult képviselője annak nyilvánít. A felújítás alatti területen belül az összes föld és minden fű, bármely bokor, fa vagy egyéb növény a felújítás alatti terület részét képezi. A felújítás alatti területbe tartozik az elszállításra felhalmozott anyag, és a pályamester által ásott lyuk, még akkor is, ha nincs külön jelölve. A pályán hagyott levágott fű és egyéb anyag, amelyet nem szándékoznak elvinni, nem számít felújítás alatti területnek, hacsak akként nem jelölik. Amikor a felújítás alatti terület szélét karók jelölik, akkor a karók a felújítás alatti területen levőnek számítanak, és a felújítás alatti terület szélét a karóknak a föld szintjénél lévő legközelebbi külső pontjai határozzák meg. Amikor a felújítás alatti terület meghatározására karókat és vonalat is használnak, akkor a karók a felújítás alatti területet azonosítják be, míg a vonalak pedig annak szélét jelölik. Amikor a felújítás alatti terület szélét egy vonal jelöli a földön, akkor a vonal maga a felújítás alatti területen belül van. A felújítás alatti terület széle függőlegesen lefelé terjed, de felfelé nem. A labda akkor van felújítás alatti területen, amikor abban fekszik, vagy bármelyik része érintkezik a területtel. A felújítás alatti területet határoló, vagy azt meghatározó karók torlaszoknak minősülnek. Megjegyzés: A Bizottság hozhat olyan helyi szabályt, amely a felújítás alatti területről vagy annak minősített környezetérzékeny területről tiltja a játékot.

Forecaddie

A "forecaddie" egy olyan valaki, akit a Bizottság alkalmaz, hogy a játék során megmutassa a versenyzőknek a labda helyét. Külső tényezőnek tekintendő.

Four-Ball

Lásd "Match play formái" és "Stroke play formái"!

Foursome

Lásd "Match play formái" és "Stroke play formái"!

Földben élő, kotoréklakó állat (Burrowing Animal)

A "földben élő, kotoréklakó állat" olyan élőlény (kivéve a férgeket, rovarokat és a hasonlókat), amely lyukat csinál magának lakhelyül vagy védekezésül, ilyen például az üregi nyúl, a vakond, a sündisznó, a hörcsög és a gyík. Megjegyzés: A nem földben élő, kotoréklakó állat, pl. kutya okozta lyuk nem számít rendellenes talajviszonynak, hacsak nem jelölik vagy nyilvánítják felújítás alatti területnek.

 

 


Érdekes hírek